15 лютого 2023 року

 

Псалом 140, 3

ГОСПОДИ, постав варту біля моїх вуст, стережи двері моїх губ.

 

Дорогий читачу,

 

На сьогоднішній марці зображено двох різнокольорових солдатів. Раніше такі стрільці входили доскладу Королівського валлійського полку британської армії. Стрільці були легкоозброєнимисолдатами. 

 

Яких охоронців міг мати на увазі цар Давид, коли писав це прохання до Бога? Чи думав він проозброєних воїнів? Він просить Бога охороняти його уста. Нехай Бог стежить за тим, що він говорить. Нехай Бог поставить охоронців біля брами його уст. Нехай вони не дадуть йому сказати те, про що вінпотім буде шкодувати.

 

Я знаю таку боротьбу в собі. Чи варто говорити те чи інше комусь іншому? Чи краще промовчатизараз? Чи допоможе те, що я скажу, іншій людині? Чи побудує це наші стосунки, чи нашкодить? Чи, можливо, зруйнує їх? Чи те, що я хочу сказати, є добрим?

 

Ісус Христос застерігав від необережності зі словами. Він каже, що одного разу кожному доведетьсявідповісти за свої слова. В Євангелії від Матвія, глава 12, вірші 36 + 37, Він попереджає:

 

Кажу вам: за кожне пусте слово, яке скажуть люди, вони відповідатимуть у день суду. Бо з твоїх слів будеш виправданий і з твоїх слів будеш засуджений.“

 

Я здригаюся від цих слів Ісуса. Я шокований тим, як часто слова використовуються безвідповідально. Я шокований тим, як недбало люди використовують слова, що злітають з їхніх вуст. Я шокований, коли люди закликають до ненависті та руйнування. Я шокований, коли люди закликають доантисемітизму та прославлення насильства. Це глибоко лякає.

 

Я можу зрозуміти благання Давида. Це благання до Бога захистити його від того, щоб він не завдававшкоди іншим людям словами. Насправді, легкоозброєні стрільці не підходять для цієї опіки. Їх легкоздолати. Бог мав би поставити справжню твердиню біля брами одних уст, щоб захистити інших відпотворних слів. Від слів, які принижують. Від слів, які є пустопорожньою балаканиною.

 

Я хочу орієнтуватися на Господа нашого Ісуса Христа. Його велика промова до народу, так званаНагірна проповідь, починається саме так (Євангеліє від Матвія 5:2):

 

“І, відкривши Свої уста, Він навчав їх, промовляючи: Блаженні”

 

Коли Ісус Христос відкриває свої уста, людина чує слова життя. З його уст ми чуємо слова з вічності Божої. З його уст ми чуємо слова любові і милосердя. З уст Ісуса ми чуємо слова розради і заохочення. 

 

Я хочу щодня вчитися бути відповідальним за свої слова. На жаль, мені не завжди це вдається. Там, де мені це не вдалося, я хочу просити у Бога прощення. Я хочу, щоб молитва Давида стала моїм особистим проханням: Господи, пильнуй язика мого, постав стовп на брамі уст моїх!

 

Щиро дякую, що вислухав мене. Нехай ваші слова будуть благословенням для інших. Сердечно запрошую вас на наступну посвяту з печатками 1 березня. А до того часу бажаю вам Божого благословення і захисту в дусі, душі і тілі через Господа нашого Ісуса Христа.

Druckversion | Sitemap
© 2023 Hans-Peter Nann