Яків прокинувся серед ночі й переплив річку Яббок. Раптом проти нього виступив чоловік і бився з ним до світанку. Коли чоловік зрозумів, що не може перемогти Джейкоба, він так сильно вдарив його по стегну, що його вивихнули. Тоді він попросив: «Відпусти мене, ранок уже світає!» Але Яків відповів: «Я не відпущу тебе, поки ти не благословиш мене!»

 «Як тебе звати?» — запитав чоловік. Коли Яків назвав своє ім’я, той чоловік сказав: «Відтепер ти більше не будеш називатися Яковом. Ви боролися з Богом і з людьми і завжди перемагали. Ось чому відтепер тебе звуть Ізраїль». «Як тебе тоді звуть?» — запитав у відповідь Яків. «Чому ти хочеш знати?» — це все, що сказав чоловік, а потім поблагословив його. «Я бачив Бога лицем до лиця, але я все ще живий!» — вигукнув Яків. Тому він назвав це місце Pnuël («обличчя Бога»). Буття 32, 23 і далі в уривках

 

Шановний читачу,

 

Віра в Бога — це не шаблон, який хтось застосовує до життя, а потім намагається прослідкувати його релігійно. Віра – це завжди зустріч із живим Богом. Бог хоче зустрічатися з людьми віч-на-віч, хоче благословити їх, хоче зробити з них нових людей. Нічна бійка Якова є хорошим прикладом цього:

 

1. Яків не вибирав зустрічі з Богом. Раптово й несподівано серед ночі з’являється Бог. Він з'являється як чужинець і бореться з ним, людина з людиною. Страшна ситуація. Але Яків не тікає, він приймає виклик і бореться. Він бореться, щоб вижити. Він також бореться за свою сім'ю.

Я знаю людей, які терпіли нічні битви з Богом. Нічна молитва бореться з боротьбою з Богом. Ночі плачу і страждань. Ночі, коли Бог з’являвся не як люблячий батько, а як страшний, чужий бог. Я думаю про батька, чий син загинув у аварії на мотоциклі. Я думаю про матір, чия маленька дитина померла від раку.

 

Втікати чи продовжувати битися? Відмова від віри в милосердного Бога? Або продовжувати битися, як Яків, доки знову не зійде сонце? Поки Бог знову не з’явиться як яскраве світло. Доки Ісус Христос, світло життя, знову не прорветься крізь темряву.

 

2. Наче боротьби мало, Бог додає невиліковний біль. Я знаю жінок і чоловіків, у яких сильний біль у стегнах і вони не можуть ходити. Наша сучасна медицина може допомогти зі штучним тазостегновим суглобом. Але в душі є біль, який неможливо прооперувати. Є біль, який треба терпіти все життя. Наприклад, смерть близької людини. Або біль від невдалого шлюбу. Або провал власного життя. Тоді ви запитуєте себе: чому я маю терпіти цей біль? Чому Бог завдає мені цього болю? Чому Бог не захистив мене від цього?

 

Серед болю Яків горнеться за Бога. Він не відпускає Бога, а хоче бути благословенним! Хіба це не парадоксально? Він не кричить: «Боже, я більше не хочу мати з тобою нічого спільного!», а «Я не відпущу тебе, якщо ти не благословиш мене раніше!»

 

Він не перестане боротися з Богом, доки не отримає благословення. І Бог виконує це прохання. Він благословляє його і дає йому нове ім'я. Обманщик Яків стає Ізраїлем. Це можна перекласти як «богоборці». Він боровся з Богом, боровся з Богом. Він зізнається: «Я бачив Бога лицем до лиця, і душа моя була спасена».

 

Тож нічна бійка стає початком нового життя. Характеризується новою назвою і, отже, новою місією. Але також сформований болем спогадів. Боротьба з Богом назавжди врізалася в життя, як тавром.

 

3. Два роки тому друг помер від раку. У середині життя почалася боротьба з цією хворобою. На смертному одрі вона просила мене поховати її. Разом ми готували цей день прощання. Вона пройшла через боротьбу за віру. Але вони стали перемогою віри. Вона сказала мені: «Я знайшла свій шлях назад до Бога. Скажи це на моїх похоронах усім, хто прийде». Було багато, і мені дозволили сказати біля труни, що вона знайшла мир з Богом. Мені дозволили сказати, що Псалом 23 також став її псалмом розради. Біль такої ранньої смерті поступився місцем торжеству віри.

«Моя душа врятована!» — може сказати Яків. І тоді йде чудове речення: «І сонце зійшло над ним...» Кожен, хто може сказати, що моя душа врятована, не просто бачить світло, для нього сходить сонце! Тоді світло Боже повертається до життя і затьмарює всю темряву. То стає світло в думках, то темрява покидає серце. Навіть якщо біль залишається.

 

Ісус Христос каже (Євангеліє від Івана 8:12): „Ісус знову заговорив із ними: ―Я – світло світу. Хто слідує за Мною, той не ходитиме в темряві, але матиме світло життя.“ Вона веде до світла життя.

Я бажаю вам, щоб це чудове світло Ісуса зробило ваше повсякденне життя дуже яскравим. Навіть якщо ви все ще можете боротися з Богом і не зрозуміти Його керівництва. Навіть якщо ви страждаєте від болю, який вам заподіяли. Бажаю, щоб ти був благословенний і міг сказати, як Яків: моя душа спасена. Бажаю, щоб ти пережив, як Яків: сонце зійшло над моїм життям. Амінь.

Druckversion | Sitemap
© 2023 Hans-Peter Nann