12 листопада 2023 року

 

Псалом 26,1

Псалом Давидів. ГОСПОДЬ – моє світло й моє спасіння: кого мені боятись? ГОСПОДЬ – твердиня мого життя: кого мені лякатись?

 

Дорогий читачу,

 

Сьогоднішня марка присвячена пам'яті німецького богослова Дітріха Бонхеффера, який був страчений нацистами 9 квітня 1945 року. Бонхеффер не був "кабінетним богословом", але жив своєю вірою автентично. Він черпав силу в особистих роздумах над Біблією. Молитва і сповідь, етика Нагірної проповіді і прихильність до пацифізму були частиною його віросповідання. Це робило його небезпечним супротивником нацистської диктатури.

 

Бонхеффер багато страждав під час нацистської тиранії. Однією з його найвідоміших молитов є ця:

 

Боже, до тебе я взиваю! У мені темрява, а з Тобою світло; я самотній, але Ти не покидаєш мене; я немічний серцем, але з Тобою допомога; я неспокійний, але з Тобою мир; у мені гіркота, але з Тобою терпіння; я не розумію Твоїх доріг, але Ти знаєш дорогу для мене.

 

У 27-му псалмі Давид заохочує нас повністю довіряти Богові, навіть у найтемніші періоди нашого життя. Коли нас мучать безсонні ночі, коли ми починаємо день втомленими і слабкими, ми повинні шукати присутності Бога, як Давид або Дітріх Бонхеффер.

 

У цьому псалмі Давид передає важливий досвід віри. Вона допомогла йому, коли його охопив страх. Він показує нам, що допомогло йому, коли все навколо здавалося темним і загрозливим. Він каже: "Сам Бог - моє світло і моє спасіння, Він - сила мого життя, тож кого мені боятися?"

 

Він каже: Бог - моє світло, Він - моє спасіння. Його віра, його довіра до живого Бога дає йому відвагу. Так говорить нам Ісус Христос (Євангеліє від Івана 8:12): ―Я – світло світу. Хто слідує за Мною, той не ходитиме в темряві, але матиме світло життя.

 

Тому ми запрошені впустити у своє життя Ісуса Христа, світло світу. Це світло хоче зробити нашу душу світлою, хоче подолати темні думки, а також хоче своїм теплом дати нам відчуття безпеки. Це божественне світло не тільки робить нас світлими, але й випромінює почуття безпеки. Воно дарує нам свою щедру любов, яка зігріває наші серця. - Ісус, Боже світло, дає нам розраду, надію, спокій і внутрішній мир.

 

Давид завершує свою молитву словом розради (вірш 14):Надійся на ГОСПОДА, будь мужнім і серце своє зміцни. Надійся на ГОСПОДА!

 

Тут немає побожної глазурі, що покриває багато болючих переживань життя, але є впевненість, що в усіх труднощах варто надіятися на Бога. Добре впустити Ісуса Христа у своє життя, відкрити Йому своє серце. Щоб через Божого Духа знову мати ясні думки і чисту голову. Ісус, світло для нашого світу, може зігріти кожне серце, яке стало холодним, як лід, пробудити його до нового життя і наповнити радістю та втіхою.

 

Бажаю вам серця, наповненого Божою любов'ю і світлом. Бажаю вам серця, наповненого Божим миром посеред цього неспокійного світу! 

 

Дякую, що вислухали мене. Сердечно запрошую вас на наступне богослужіння з печатками 1 грудня. А до того часу бажаю вам Божого благословення і захисту духу, душі і тіла через Господа нашого Ісуса Христа.

Druckversion | Sitemap
© 2023 Hans-Peter Nann