Притча про кукіль і пшеницю Матвій 13:24-30

 

Ісус розповів їм іншу притчу: «Царство Небесне подібне до чоловіка, який посіяв добре насіння на своєму полі. 25 Але коли чоловік спав, прийшов його ворог, посіяв кукіль серед пшениці та пішов. 26 А як зійшло посіяне та показався колос, тоді з’явився й кукіль. 27 Тоді прийшли слуги господаря та сказали йому: „Господарю, хіба ми не добре насіння посіяли на полі? Звідки ж узявся кукіль?“ 28 Він відповів їм: „Це зробив ворог“. Раби запитали його: „Хочеш, щоб ми пішли та випололи його?“ 29 Він сказав: „Ні, щоб, виполюючи кукіль, не повиривали й пшениці“. 30 Залиште, щоб обоє росли разом до жнив. А під час жнив я скажу женцям: „Зберіть спочатку кукіль та пов’яжіть його в снопи, щоб спалити, а пшеницю зберіть до моєї клуні“».

 

Шановні читачі,

 

днями проходив повз поле, де росло жито. Між тим я знову і знову бачив будяки польові. Я відразу подумав про цю притчу, яку розповів Ісус. Осот польовий на житньому полі природно виріс без поганого сусіда. Це не була ворожнеча двох селян. Але цією притчею Ісус хоче сказати нам духовну істину: у нашому світі, посеред Божого творіння, посеред Його справедливості, є багато несправедливості, багато ворожнечі проти святого Бога. У нашому світі, посеред миру, панує великий розбрат. Там, де росте і дозріває добро, одночасно росте і дозріває багато зла.

Іноді у мене складається враження, що зло, погане набагато більше, ніж добро, яке роблять люди. Часто здається, ніби серед великого бур’янистого поля ростуть лише кілька колосків пшениці, мало добра дозріває. Але, можливо, це моя дуже обмежена людська перспектива. У цій притчі Ісус каже мені, що він піклується про добрий плід. Кожне колосся, кожен плід є дуже цінним для Бога. Ніщо з цього не повинно бути втрачено. І будь плід таким маленьким. Жодна крупинка любові не повинна бути втрачена.

 

Шановний читачу, твоя віра в Ісуса Христа безцінна. Все, що виростає з цієї віри в любов і добрі справи, є цінним і цінним для Бога. У будь-якому випадку Бог хоче зберегти це навіки. Бог хоче одного дня принести добро у свій «амбар». Водночас Бог дозволяє ділам диявола рости й дозрівати в Божому світі. Бог їх не розірве, хоча мені часто хотілося б. Мені доводиться терпіти, що зло є і в нашому світі, що воно навіть росте і дозріває. Мені доводиться дивитися на це і страждати від цього.

 

Тому не існує такого поняття, як «чиста» церква. Навіть у найпобожнішій церкві несправедливість, невіра та егоїзм можуть зростати разом із вірою, любов’ю та учнівством. Так, це може статися навіть зі мною. Я бачу це у Симона Петра.Після останньої вечері Ісус каже своєму учневі Симону (Лк. 22, 31 + 32):

 

 „Симоне, Симоне! Ось сатана просив просіяти вас, як пшеницю. Але Я молився за тебе, щоб ти не загубив віри та після навернення зміцнив твоїх братів.“

 

Повертатися до Ісуса знову і знову є життєво важливим. Ми можемо знати, що наш Господь Ісус бачить наші труднощі віри і молиться за нас. Він знає нас наскрізь. Він знає наші сумніви та випробування. Він не тільки знає добрі справи в нашому житті, але й «будяки» в наших серцях.

Ця притча додає мені великої сміливості. Я знаю, що Ісус Христос бачить мою віру (а також моє невір’я) і що Він поруч зі мною. Він хоче, щоб я досяг своєї мети віри, неба, незважаючи на мої «будяки». Він буде і благословить мене в цьому процесі.

 

Я також знаю, що Ісус Христос бачить все погане і зло в цьому світі. Але він його не руйнує. Він його не вириває. Бо колись він винесе суд. Те, що було зроблено з любові до Бога, зможе тривати у вічності. Але все зло зазнає нищівного суду.

 

Запрошую до молитви:

 

Ісус Христос, мій Господь і мій Бог, дякую, що знаєш і любиш мене. У всіх випробуваннях і спокусах Ти поруч зі мною і допомагаєш мені. Ти хочеш охороняти і захищати мене у світі, де злоба росте і зріють погані плоди ненависті, насильства й егоїзму. Я прошу тебе за всіх, хто страждає від несправедливості в цьому світі. Я прошу вас допомогти багатьом людям у кризових районах. Прошу вас про мою церкву в тому місці, де я живу. Нехай росте віра і любов, як на родючій ниві. Зроби моє серце родючим полем для тебе. Амінь.

 

Благослови вас Бог і бережіть духом, душею і тілом. 

Druckversion | Sitemap
© 2023 Hans-Peter Nann