2-га неділя травня: День матері

 

Буття 20, 12

Шануй свого батька і матір, щоб добре тобі було і щоб ти був довголітнім на добрій землі, яку Господь, твій Бог, дає тобі.

 

Дорогі читачі,

 

Шанобливе ставлення до батьків - це давня заповідь. Коли Мойсей отримав від Бога десять заповідейна горі Синай, ця заповідь також була серед них. Вона має бути дуже важливою для Бога, тому щостоїть перед цими важливими заповідями:

 

Не вбивай.

Не чини перелюбу.

Не кради.

 

Ставитися до батьків з повагою, шанувати їх - це частина етичної основи здорового суспільства. Мається на увазі не нагородження батька чи матері медаллю. Це означає визнання батьків у сім'ї тасуспільстві. Ставитися до них з гідністю, навіть коли вони стали старими і немічними.

 

У 2-гу неділю травня ми традиційно святкуємо День матері. Пам'ятаю, як у дитинстві я завждидарував мамі чудовий запашний букет бузку і торт. Звичайно, за все платив батько, тому що у менене було грошей. 

 

У старості мамі вже не потрібен був торт. Їй потрібен був догляд. Їй потрібна була допомога родини. Їйпотрібна була вдячність за її деменцію.

 

На двох марках з Австрії та Угорщини зображені дві матері з маленькими дітьми. Це прекраснімотиви. Щасливі матері, щасливі діти. Матері, які люблять своїх дітей. Діти, які люблять своїх матерів.

 

Любов, яка пов'язує батьків з дітьми, повинна залишатися на все життя. Але це може бути успішнимлише тоді, коли батьки і діти ставляться один до одного з повагою. Навіть тоді, коли батьки стаютьтягарем через хворобу чи інвалідність. 

 

В Ісусі Христі я бачу цю люблячу, шанобливу взаємодію з його матір'ю. Коли він помирає наГолгофському хресті, він звертається до свого учня Івана та його матері (Євангеліє від Івана 19:26):

 

Побачивши матір і учня, який стояв поряд і якого любив, Ісус промовив до матері: Жінко, ось твій син! Потім звернувся до учня: Ось твоя мати! І відтоді взяв її учень до себе.“

 

Ісус піклується про свою матір. Він покладає тягар турботи на серце одного зі своїх учнів. Він без вагань приймає цю жінку до себе. Він піклується про неї. Він буде піклуватися про неї, як про власну матір.

 

Я хотів би заохотити вас сьогодні по-новому подумати про свої стосунки з батьками. Як можна відновити любов до матері, до батька? Як побудувати міст, коли стосунки зруйновані? Коли втрачено взаємну повагу? 

 

А якщо ваших батьків вже немає серед живих, де у вашій громаді чи по сусідству є самотні матері, які б з нетерпінням чекали на візит? Візиту з букетом квітів? Чи на запрошення на каву зі смачним тортом? Можливо, ви відкриваєте свій дім на особливий День матері? Можливо, ви можете зробити когось щасливим на мить?

 

Дякую, що вислухали мене. Сердечно запрошую вас на наступну посвяту з марками 1 червня. А до того часу бажаю вам Божого благословення і захисту духу, душі і тіла.

Druckversion | Sitemap
© 2023 Hans-Peter Nann