Великдень 2022 року

 

Симон Петро сказав: «Я зараз ловлю рибу!» «Ми йдемо з вами», — сказали інші. Вони вийшли на берег, сіли в човен і вирушили. Але за всю ніч вони не зловили жодної риби. На світанку Ісус стояв на березі. Але учні не впізнали його. Євангеліє від Івана розд. 21, 3+4

 

Шановні читачі,

 

Сон закінчився. Ісус був розп'ятий, помер і похований. І з Ісусом померла надія учнів і була похована. Надія, що може початися щось нове і велике. Надія, що світ може бути іншим. Могло бути краще, справедливіше. Отже, що робити? Петро дуже реалістично бачить, що потрібно зробити зараз: знову працювати. Альтернативи цьому немає. Не буде більше чудодійного примноження хлібів. Ісус більше ніколи не перетворить воду на вино. Отже, що робити? Робота! Безпечне існування! повернутися до повсякденного життя. Сон Ісуса закінчився!

 

«Коли мрія помирає, немає нічого гіршого, ніж відчуття втрати та страх не знати, чи щось замінить цю мрію» (Джеймс Б. Скотт). Перед моїми очима я бачу Петра та інших, що стоять у човні, мовчазні, все ще думаючи про Ісуса та сумні через його смерть. Це ніч смутку і безнадійності. Це ніч марної праці. Їх паралізує страх перед багатьма наступними ночами. Це страх перед безглуздістю життя.

Але раптом Ісус стоїть на березі. Воскреслий тут! Ісус переміг смерть. Досвідчений. Він живе нетлінно, вічно. Смерть не могла його втримати. Він переміг смерть. Смерть не має над ним влади. Але учні цього не розуміють. Ви все ще живете минулим. Майбутнє світає повільно, як свіжий ранок, коли сонце нарешті сходить на горизонт.

 

Що робить Ісус? Він першим приводить своїх людей у ​​свою присутність. Це підсилює те, де ви перебуваєте у вашій життєвій кризі. Після сніданку він запитує: «Діти, чи не маєте ви що їсти?» Ісус не проповідує довгої проповіді про смерть і воскресіння. Воскреслий Ісус просто запитує, що не так з його дітьми. Він звертається до них як «діти». Бо Він піклується про них, як батько, як мати. Він знає, що тепер потрібно цим чоловікам після цієї довгої сумної ночі.

 

Тоді він дозволяє їм відчути, що він воскрес і живе. Того великоднього ранку він показує їм всю свою любов і турботу. Вони повинні знову закинути сітку, як і тоді. І знову відбувається це диво: вони знову ловлять багато риби. Тепер вони розуміють, хто стоїть перед ними: Ісус, воскреслий Господь! Ось як Ісус зцілює їхній біль. Ісус зцілює поранені душі і бере їх назад у своє спілкування. Він є і завжди буде з ними. Це Великдень!

 

Воскреслий Христос знає наші тривожні ночі і наші запитання без відповіді. Він знає наші сумніви і безвихідь. Але з кожним із нас Він визначає, де ми зараз знаходимося. Він веде нас у свою люблячу присутність. Він піклується про нас, як батьки піклуються про свою дитину. Ісус живе і дуже близько до нас, навіть якщо ми не бачимо Його. Але до нього лише молитва. Він запитує, як ми. І ми можемо йому сказати. Ми маємо привід для радості і вдячності, що Він чує нас! ВІН хоче допомогти!

 

Для Петра ця зустріч з воскреслим і вічно живим Ісусом Христом є переломною. Та темна і безглузда ніч ніколи не повториться. Петро стає «ловцем людей». Петру доручено побудувати церкву. Розпачливий і знеохочений рибалка стає пристрасною людиною Ісуса.

 

Радість воскресіння торкається і вашого серця? Бажаю вам відчути радість Великодня!

 

Запрошую на молитву:

 

Господи Ісусе Христе, Ти переміг смерть і приніс безсмертне життя. Як сонце, що сходить після довгої та темної ночі, світло життя світає з тобою. Дякую, що побачили мене. Я радий, що ти питаєш про мене. Дякую за те що любиш мене Наповни моє серце твоїм миром і великодньою радістю. Наповни моє серце своїм божественним світлом.

 

Просимо вас разом з усіма християнами про мир у цьому світі. Подолайте ненависть і смерть своєю присутністю. Ми просимо вас припинити насильство в Україні. Ми просимо вас, щоб гармати замовкли, а милосердя торжествувало. Змилуйся над усіма, кому доводиться страждати. Поверни людство до закам’янілих сердець. Помилуй нас усіх. Амінь.

 

Дякую, що послухали мене. Нехай Бог благословить вас духом, душею і тілом. 

Druckversion | Sitemap
© 2023 Hans-Peter Nann