Ти бог, який бачить мене. Буття 16, 13

 

Шановний читачу,

 

Ця фраза належить Агар, рабині. Вона належить бездітній парі Авраама і Сари. Бог обіцяв їм обом сина. Але з часом терпець у двох стареньких уривається і вони вирішують проблему самостійно. Сурогатною матір'ю для довгоочікуваної дитини має стати рабиня Агар. Так Агар завагітніла і тепер гордо дивиться на бездітну Сару. Вона чинить опір і принижує свого раба. Приниження настільки велике, що майбутня мати у відчаї тікає в пустелю.

 

А поки що Бог спостерігає. Але тепер Він втручається і посилає Агар Свого ангела. Ангел Господній запитує Агар: "Звідки ти прийшла? Куди ти йдеш?". Агар чесно каже: я втекла. Я не міг більше залишатися з цією жінкою.

 

Ангел Господній не хвалить Агар. Він не підтверджує її поведінку. Навпаки. Він відправляє її назад. Бог очікує, що ця стражденна, вагітна жінка повернеться до своїх старих умов життя. Але на цьому вона не зупиняється. Він дає їй велику обіцянку: у тебе буде син, який колись матиме незліченну кількість нащадків. І буде ім'я йому Ізмаїл.

 

У цей момент Агар усвідомлює, що до неї заговорив сам Бог. Агар більше не бачить своїх страждань, цього життя без перспективи. Вона бачить серцем, що Бог не втратив її з поля зору, що Він її бачить. Він бачив її весь цей час, навіть якщо вона цього не усвідомлювала. Бог її бачить і любить!

 

Ця історія Агар додає мені великої мужності. Як і Агар, я теж можу знати: Бог бачить мене. Бог бачить, де я живу і як я живу. Бог бачить, від чого я страждаю. Бог бачить конфлікти і кризи стосунків, в яких я перебуваю. Бог бачить мене навіть тоді, коли я втрачаю його з поля зору. Він мене бачить і любить.

 

Але Бог не тільки бачить мене, але й має великі обіцянки для мого життя. Я хочу проілюструвати це на прикладі Закхея, цього маленького багатія. Його історія описана у 19-му розділі Євангелія від Луки. Закхей допитливий. Він відчайдушно хоче побачити Ісуса, який йде до Єрихону. Але натовп не помічає цієї маленької людини. Вони його не люблять. Він корумпований і збагачується за рахунок бідних. Тож він залазить на шовковицю і чекає в гілках, поки Ісус не прийде зі своїми учнями.

Коли Ісус проходив вулицею Єрихону, на його шляху було багато глядачів. Вони всі витріщилися на нього. Але саме біля шовковиці, з усіх місць, Ісус зупиняється, дивиться на Закхея і просить його злізти. Ісус каже: Закхею, Я хочу відвідати тебе! Поїмо разом!

 

Це повністю змінило життя чоловіка. Закхей не тільки вітає Ісуса у своєму домі, але й з ентузіазмом приймає Його у своє життя. Я впевнений, що Закхей сказав своїм друзям: Ісус, Месія, бачив мене. Він стане моїм другом.

 

Попереду нас усіх чекає новий рік. Що нас чекає? Проблеми на роботі чи в сім'ї? Можливо, як і у випадку з Агар, втеча від кризи стосунків? Можливо, ви відчуваєте себе Закхеєм: маленьким і відкинутим іншими людьми.

 

Нехай вас підбадьорить біблійне слово на цей рік: "Ти - Бог, який мене бачить". Бог бачить тебе, як бачив Агар і Закхея. Він бачить вас, тому що любить вас беззастережно. Він прагне говорити з вами, як говорив з Агар і Закхеєм. Він говорить своїм словом. Біблія - це Боже Слово.

 

У Бога є план для твого життя. Дозвольте запитання, яке Бог поставив Агар: "Звідки ти прийшла? Куди ви хочете йти?". Відповідь на ці два питання може задати важливий курс на наступний рік. Бажаю вам знайти відповіді і впевнено увійти в новий рік. Бажаю вам дивитися на Ісуса Христа. Він вас бачить і любить.

Druckversion | Sitemap
© 2023 Hans-Peter Nann