1 листопада 2022 року  Безтурботний

 

Усі ваші турботи покладіть на Нього, бо Він піклується про вас.

1 Послання Петра, глава 5, вірш 7

 

Шановні читачі,

 

Пам'ятаю, мені зателефонував чоловік, якого я майже не знав. Він переїхав далеко і зараз перебуває у скрутному матеріальному становищі. Потім він згадав про мене і попросив більшу суму грошей. Якби я йому допоміг, це б йому дуже допомогло. Звісно, без жодних шансів на повернення. Він, очевидно, більше думав про подарунок.

 

Я міг би його добре зрозуміти, але мусив би його розчарувати. Кому б не пішов на користь такий щиросердий жест. Грошові турботи можуть позбавити сну. Звісно, турбує і здоров'я. Не кажучи вже про проблеми у відносинах. Або сучасна світова політика. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш нещодавно говорив про світ, який спотикається від кризи до кризи і реагує лише пожежними навчаннями. Ми не здатні рішуче вирішувати фундаментальні проблеми, такі як глобальне потепління, сказав він.

 

"Вилийте свої турботи в келих вина..." - так називається старовинна німецька пісня. це назва старовинної німецької пісні. Я сумніваюся, що алкоголь - це вирішення проблем. Алкоголь - чудовий розчинник: він розчиняє шлюби, сім'ї, дружбу, робочі стосунки, банківські рахунки і печінку. Це просто не вирішує проблем, не вирішує турбот.

 

Я знайшов у своїй Біблії цікаву молитву. Така собі "молитва про уникнення турбот". Її написав чоловік на ім'я Агур (Приповісті, гл. 30, вірші 7-9):

 

Господи, прошу тебе про дві речі, виконай ці прохання, поки я живу: не дай мені брехати і обманювати, і не дай мені бути ні бідним, ні багатим! Дайте мені лише стільки, скільки мені потрібно для життя! Бо якщо я маю забагато, то можу заперечити, що потребую Тебе, і запитати: "Хто ж тоді Господь?". Але якщо я буду надто бідний, то можу стати злодієм і зганьбити Тебе, Боже мій!

 

Боже мій, подумав я, яка молитва! Чи можу я також молитися про це з повним переконанням? Чи вистачило б мені сміливості сказати: нехай я буду ні бідним, ні багатим? Дайте мені лише стільки, скільки мені потрібно для життя. Для мене цього достатньо. Для мене цього буде достатньо. Це позбавить мене зайвих турбот. Це зробить мене більш задоволеним. Це також зробить мене вдячним. Можливо, це навіть дасть мені щасливі години.

 

Петро мав на увазі саме це: не топити наші печалі, а зливати їх Богові. Точніше, ми повинні покласти свої турботи на Бога. Ми можемо кинути до ніг Божих все, що у нас болить голова, що лежить каменем у шлунку.

 

Ті, хто піде зі своїми турботами до Бога, а не до маленького пабу в кінці вулиці, знову зосередяться на найнеобхіднішому. Його голова знову стає вільною. Його серце знову стає сприйнятливим до тихих звуків життя: скромності, вдячності, спокою, впевненості, задоволеності.

 

Бог турбується про нас! Він хоче розвантажити нас і дати нам нові погляди на життя. Ісус Христос кличе нас (Євангеліє від Матвія 11, 28): Прийдіть до Мене всі втомлені та обтяжені, і Я заспокою вас.

 

Ці рядки написав Юрген Верт, автор книг, автор пісень та медіа-експерт:

 

Бог хоче поговорити з вами. Хоче вас слухати. Хоче почекати, поки ви знайдете потрібні слова. Ви можете говорити те, що думаєте, що відчуваєте. Ви можете плакати і нарікати. Ви можете навіть докоряти йому. А потім нехай він теж скаже. Він буде говорити з вами м'яко і делікатно. Мудрий і розуміючий. І ви знаєте, що ви вдома.

 

Дякую, що вислухали мене. Нехай Господь благословить вас духом, душею і тілом.  

Druckversion | Sitemap
© 2023 Hans-Peter Nann