1 червня 2024 року

 

Пс. 126, 1

Пісня сходження Соломонова. Якщо ГОСПОДЬ не будує дому, марно працюють над ним будівничі. Якщо ГОСПОДЬ не стереже міста, марно пильнує охорона.

 

Дорогий читачу,

 

На сьогоднішній марці з Німеччини зображені щасливі діти, які граються та будують будинок. На правій стороні написано «Діти належать». Це означає, що діти є природною частиною життя. Тому що наші діти будують наше майбутнє суспільство. Наші діти вирішують, яким буде наше суспільство «завтра». Сьогоднішні діти формуватимуть обличчя завтрашнього суспільства.

 

У цьому немає нічого нового. Соломон, син царя Давида, вже знав цей принцип. Він пережив його на власному досвіді. Його батько Давид хотів побудувати Богові дім. Але Бог чітко сказав: «Ні!». Бог сказав Давидові: «Ти пролив багато крові і вів війни. Тому ти не можеш побудувати Мені дім. Твої руки в крові. Але твій син Соломон збудує Мені дім. Він - людина миру. (Цю історію можна прочитати в 1 Хронік 22). Саме тому Соломон побудував храм для Бога після смерті свого батька Давида. Давидові було дозволено знайти місце для храму, але тільки його синові Соломонові було дозволено будувати храм.

 

Соломон був мудрою людиною. Він розумів: «Якщо Господь не збудує дому, то ті, хто його будує, даремно трудяться». Цю істину часто забувають. Дуже часто люди будують плани відповідно до своїхуявлень і з великою енергією намагаються втілити їх у життя. Це, безумовно, може привести до успіхув короткостроковій перспективі, але також може призвести до невдач і занепокоєння. 

 

Християни справедливо просять Бога благословити їхні плани. Але не тільки в кінці їхніх планів таідей, але й перед тим, як вони починають діяти. Як ми просимо в молитві «Отче наш», ми повинніспочатку просити Божої волі. Ми повинні спочатку віддати наші плани і бажання в Божі руки і чекати, чи скаже Він на них своє «ТАК». Він відповість, коли ми запитаємо.

 

Бог чітко сказав «ні» будівництву будинку Давида. Але Соломону було доручено здійснити планисвого батька. Бог благословив будівництво храму. Це був Божий план. Бог доручив Соломонові, а неДавидові, побудувати для Нього дім. Соломон зробив це з великим завзяттям. Божий план буввиконаний через Соломона.

 

З цього речення починається паломницька пісня Соломона, 126-й псалом, що спонукає до роздумів. Деякий час тому мені навіть вдалося відкрити для себе цю біблійну мудрість під час прогулянкималеньким середньовічним містечком. Ці старі слова були написані на красивому фахверковомубудинку: 

 

«Там, де Бог не дає дому своєї прихильності, всяка праця марна. Благоговіння перед Богом даєрясний мир і спасіння».

 

Я подумав: це коротка, але важлива проповідь на стіні будинку. Кожен, хто проходить повз цейбудинок і читає ці речення, повинен замислитися над ними. Якщо ми будуємо свій дім життя з Богом, то ми благословенні люди. Якщо ми дозволяємо Богові сьогодні вирішувати, яким має бути наше«завтра», то ми - благословенні люди. У своїй доброті Бог дасть нам те, що нам потрібно для побудовинашого дому життя і віри. Тоді ми також зможемо пережити те, про що говорив батько СоломонаДавид у 22-му псалмі:

 

„Псалом Давидів ГОСПОДЬ – мій Пастир, я нічого більше не потребую.“

 

Дуже дякую, що вислухали мене. Сердечно запрошую вас на наступне богослужіння 15 червня. А дотого часу бажаю вам Божого благословення і захисту духу, душі і тіла через Господа нашого ІсусаХриста.

Druckversion | Sitemap
© 2023 Hans-Peter Nann