15 травня 2024 року

 

Євангеліє від Луки розділ 11 вірші 10 - 13

 

Ісус Христос говорить: Бо кожен, хто просить, отримує, і хто шукає, знаходить, і тому, хто стукає, відчинять. Котрий з вас, батьків, коли син просить хліба, замість хліба подасть йому камінь, і коли просить риби, замість риби подасть йому гадюку? Або чи дасть йому скорпіона, коли той просить яйце? Отже, якщо ви, будучи злими, вмієте давати добрі дари вашим дітям, то наскільки більше ваш Отець Небесний дасть Духа Святого тим, хто просить у Нього!

 

Дорогий читачу,

 

Марка, яку я хочу тобі сьогодні показати, походить з Гани, що в Західній Африці, і на ній зображений скорпіон. Гана багата на тропічні рослини і тварини. Скорпіони також живуть у теплому кліматі. Я не знаю, який саме скорпіон зображений на марці. Я читав, що африканський гігантський скорпіон Pandinius imperator виростає до 25 см і є видом, що охороняється.

 

Тут, у Німеччині, скорпіонів немає. Напевно, в Ізраїлі, коли подорожував Ісус, все було зовсім інакше. Ці павукоподібні, мабуть, були широко поширені, тому що Ісус згадує їх двічі. Він обіцяє своїм учням особливий захист від цих тварин (Євангеліє від Луки 10:19):


Ось даю вам владу наступати на змій і скорпіонів, і на всяку силу ворожу, і ніщо вам не зашкодить.“

 

Я думаю, що це була дуже турботлива обіцянка. Оскільки в той час багато людей подорожували босоніж або в легкому взутті, вони також могли випадково наступити на маленьких скорпіонів. Ісус обіцяє Своїм учням, що вони будуть під Його особливим захистом, коли будуть проповідувати Євангеліє. Тому ті, хто передають Євангеліє Божої любові, повинні бути під особливим Божим захистом.

 

В іншій розмові Ісус навчає учнів, з якою любов'ю Отець Небесний відповідає на наші молитви. Ісус навчає учнів молитви «Отче наш», а потім закликає їх просити Бога про все! Він використовує порівняння зі зміями та скорпіонами. Чому це так?

 

Гадаю, тоді кожен знав цих тварин зі свого повсякденного життя. Змії та скорпіони будуть зустрічатися знову і знову. Можливо, так само, як ми зустрічаємо горобців і дроздів. У цьому повсякденному досвіді Ісус говорить: «Отець Небесний ніколи не дає нічого, що могло б зашкодити нам. Отець Небесний дає своїм дітям тільки хороше і ніколи нічого поганого. Ісус каже: «Коли дитина голодна і просить у батька (чи матері) їжі, батьки ніколи не дають нічого, що могло б зашкодити дитині. Жодна розумна людина в цьому світі не дасть своїй дитині отруйного скорпіона, коли вона просить яйце. Такого абсурду не існує!

 

Тому ми повинні просити Бога про все! Молитва «Отче наш» є для нас дороговказом. Але найбільше Бог любить, коли ми просимо про Його Святого Духа. Бог найбільше любить давати нам Святого Духа, коли ми просимо Його про це. Бо Святий Дух - це найважливіший дар, якого ми, християни, потребуємо для нашого спасіння і служіння (див. Послання апостола Павла до римлян, розділи 8, 9).

 

«Змії та скорпіони», які отруюють життя - це „Гріховні вчинки тіла відомі: це статева розпуста, нечистота, непристойність, ідолопоклонство, чаклунство, ворожнеча, сварка, ревнощі, гнів, егоїзм, розбрат, єресі,заздрість, пияцтво, гульня та подібні речі. Я попереджаю вас, як і раніше, що ті, хто так живе, не успадкують Царства Божого. (так пише апостол Павло у своєму посланні до Галатів 5, 19 - 21).

 

Я хотів би заохотити вас просити не тільки про хліб насущний, але й про дар Святого Духа. Ісус Христос виразно заохочує нас до цього! Цей дар є «хліб духовний», хліб життя. Бо там, де Божий Дух, там є „А плід Духа – це любов, радість, мир, терпіння, доброта, добросердечність, віра, лагідність і стриманість.“ (Пише апостол Павло у своєму посланні до Галатів 5, 22). Який неймовірно великий дар, яким Отець Небесний хоче нас ощасливити.

 

Щиро дякую, що вислухали мене. Сердечно запрошую вас на наступне богослужіння 1 червня. А до того часу бажаю вам Божого благословення і захисту духу, душі і тіла через Господа нашого Ісуса Христа.

Druckversion | Sitemap
© 2023 Hans-Peter Nann